28.10.2025 09:52 5
Негативні наслідки перевищення жорсткості води
Відомо, що абсолютно чистих речовин не існує. Дощова, річкова чи морська вода, підземні води завжди містять домішки, серед яких найпоширенішими є солі. Тому природна вода буває і жорсткою, і м'якою.
Жорсткість води - це природна властивість води, зумовлена наявністю в ній розчинних солей кальцію та магнію. Чим вищий вміст цих мінералів, тим вода вважається жорсткішою. Перевищення жорсткості води становить більше 7 ммоль/дм³ за державними санітарними нормами (ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною»). Для визначення точного рівня жорсткості необхідний хімічний аналіз води. Щоб визначити рівень жорсткості, слід провести аналіз води або спостерігати за такими ознаками: поява накипу на чайнику, погане піноутворення мила та погіршення стану шкіри й волосся.
Чому вода буває жорсткою?
- Це залежить від природних умов, зокрема, від геологічного складу місцевості. Рухаючись крізь шари гірських порід (доломіт, кальцит, воластоніт та інші), вода насичується мінералами, що містять йони кальцію та магнію і набуває природної жорсткості.
- Вода з підземних джерел (колодязів, артезіанських свердловин) часто жорсткіша, ніж з поверхневих джерел (річок, озер).
Негативні наслідки перевищення жорсткості:
- Для здоров'я: призводять до появи каміння в нирках і сечівниках, порушують роботу серцево-судинної системи, жовчних проток та опорно-рухового апарату, на стінках кишечнику осідають шлаки тощо.
- Для побутової техніки: утворення накипу та шламу в трубах і механізмах побутових приладів, що призводить до їх передчасного зносу та поломок.
- Для гігієни: зниження ефективності мийних засобів, що призводить до надмірного використання, а також подразнення шкіри.
Що робити при перевищенні жорсткості?
Сульфати та хлориди кальцію та магнію не розкладаються. Розрізняють два види жорсткості води: карбонатну (тимчасову) та некарбонатну (постійну).
- Постійну жорсткість усувають за допомогою хімічних реагентів натрій карбонат (кальциновану соду), кальцій гідроксид (вапняну воду), натрій ортофосфат або іонообмінних фільтрів, які видаляють надлишкові солі кальцію і магнію.
- Тимчасову жорсткість можна усунути кип'ятінням, додаванням соди або вапна. Кип'ятіння води протягом 5-10 хвилин дозволяє видалити частину солей, що випадають в осад, проте це не повністю вирішує проблему, оскільки неорганічні солі можуть залишатися у воді.
Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Жмеринського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області
Поділитись
Дізнайтеся також
10/11/2025
Що таке послуга раннього втручання і чому вона критично важлива для тисяч українських родин?
29/10/2025
До уваги власників трьох і більше корів
29/10/2025
Правила зберігання домашньої консервації
Усі новини