Жмеринська територіальна громада

Вінницька область, Жмеринський район

28.10.2025 09:52 5

Негативні наслідки перевищення жорсткості води

58d14416-470c-4d16-ba9b-d114bd4b3956.jpg

Відомо, що абсолютно чистих речовин не існує. Дощова, річкова чи морська вода, підземні води завжди містять домішки, серед яких найпоширенішими є солі. Тому природна вода буває і жорсткою, і м'якою.

Жорсткість води - це природна властивість води, зумовлена наявністю в ній розчинних солей кальцію та магнію. Чим вищий вміст цих мінералів, тим вода вважається жорсткішою.  Перевищення жорсткості води становить більше 7 ммоль/дм³ за державними санітарними нормами (ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питноїпризначеної для споживання людиною»).  Для визначення точного рівня жорсткості необхідний хімічний аналіз води. Щоб визначити рівень жорсткості, слід провести аналіз води або спостерігати за такими ознаками: поява накипу на чайнику, погане піноутворення мила та погіршення стану шкіри й волосся.  

Чому вода буває жорсткою?

  • Це залежить від природних умов, зокрема, від геологічного складу місцевості.  Рухаючись крізь шари гірських порід (доломіт, кальцит, воластоніт та інші), вода насичується мінералами, що містять йони кальцію та магнію і набуває природної жорсткості.
  • Вода з підземних джерел (колодязів, артезіанських свердловин) часто жорсткіша, ніж з поверхневих джерел (річок, озер). 

Негативні наслідки перевищення жорсткості:

  • Для здоров'я: призводять до появи каміння в нирках і сечівниках, порушують роботу серцево-судинної системи, жовчних проток та опорно-рухового апарату, на стінках кишечнику осідають шлаки тощо.
  • Для побутової техніки: утворення накипу та шламу в трубах і механізмах побутових приладів, що призводить до їх передчасного зносу та поломок. 
  • Для гігієни: зниження ефективності мийних засобів, що призводить до надмірного використання, а також подразнення шкіри. 

Що робити при перевищенні жорсткості?

Сульфати та хлориди кальцію та магнію не розкладаються. Розрізняють два види жорсткості води: карбонатну (тимчасову) та некарбонатну (постійну).

  • Постійну жорсткість усувають за допомогою хімічних реагентів натрій карбонат (кальциновану соду), кальцій гідроксид (вапняну воду), натрій ортофосфат або іонообмінних фільтрів, які видаляють надлишкові солі кальцію і магнію. 
  • Тимчасову жорсткість можна усунути кип'ятінням, додаванням соди або вапна. Кип'ятіння води протягом 5-10 хвилин дозволяє видалити частину солей, що випадають в осад, проте це не повністю вирішує проблему, оскільки неорганічні солі можуть залишатися у воді. 

Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Жмеринського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області