08.09.2025 16:18 3
Як мотивувати школяра до здорового харчування?
Велика проблема сьогодення – це вживання «швидкої їжі», особливо таку їжу полюбляють школярі - фастфуд, солодощі, газовані напої.
Неповноцінне харчування призводить до багатьох хвороб. Зростає ризик патології системи кровообігу, онкологічних захворювань, ендокринних захворювань, розладів травної системи, порушення обміну речовин, спостерігається виразна тенденція до поширення ожиріння. Ожиріння у дітей значно підвищує ризик розвитку інсулінорезистентності та цукрового діабету 2-го типу, оскільки надмірні жирові відкладення знижують чутливість клітин до інсуліну.
Виявлено, що харчування є одним із факторів, який істотно впливає не лише на стан органів та систем, характер перебігу метаболічних реакцій організму, а й на стан психічних процесів: пам’ять, увагу, визначає рівень працездатності людини та показники успішності.
Щоб зменшити ризики неінфекційних захворювань та підтримувати організм здоровим, поліпшити когнітивні функції, підлітків необхідно заохочувати до здорового харчування.
Також необхідно звернути увагу на правильну гідратацію, яка також може покращити когнітивні функції в дітей та підлітків, що важливо для навчання.
Регулярне чи нерегулярне, збалансоване чи незбалансоване харчування — усі ці та інші чинники мають коріння в родинних установках, особливо в дитячому віці. Те, як організована система харчування в родинному колі може вплинути на подальший режим харчування дитини вже в старшому віці.
Дослідження «Соціальна обумовленість та показники здоров’я підлітків та молоді» показало, що більшість опитуваних вживають їжу щоденно разом із сім’єю (70,9 %). Проте, досить часто споживання їжі відбувається перед телевізорами або гаджетами, що не сприяє травленню. Майже третина (27,9 %) щодня або 5–6 днів на тиждень споживають їжу, переглядаючи телевізор. Про сформованість харчових вподобань та харчової поведінки в підлітковому віці свідчать відповіді учнів, які вживають регулярно як корисні продукти (овочі або фрукти) так і потенційно шкідливі (солодощі, газовані напої). Усе частіше в раціон входять продукти, що містять трансжири. Якщо їх їсти регулярно, змінюється структура клітинних мембран, що спричиняє порушення обміну речовин, захворювання нервової системи, серцево-судинної системи, печінки, підвищення рівня холестерину, ожиріння тощо.
Трансжири входять до складу таких продуктів: крекери, печиво, торти, пончики, картопля-фрі, майже всіх напівфабрикатів, фасованих, готових до вживання продуктів (чипсів, сухариків, горішків, попкорну, соусів, майонезів, більшості видів шоколаду й морозива, цукерок, вафель).
Понад один раз на тиждень підлітки вживають різні солодощі. Про це заявили 75,2 % опитаних, третина з них (35,5 %) — їдять солодке щодня в різному обсязі, особливо це стосується дівчат різного віку. Надмірне споживання цукру, може спричинити низку проблем зі здоров’ям.
Рекомендації щодо здорового харчування підлітків:
-збагачуйте раціон різноманітними фруктами та овочами. Їжте капусту, огірки, листя салату та іншу зелень, цибулю, гарбуз, моркву, перець, помідор, редьку тощо;
-надавайте перевагу цільнозерновим продуктам, додайте до меню нешліфований рис, вівсянку, гречану кашу та інші види круп;
-обирайте нежирні молочні продукти, амагайтеся їсти молочні продукти 2–3 рази на день;
-урізноманітнюйте раціон білковою їжею. Здорове харчування передбачає споживання м’яса (птиця, телятина тощо). 2–3 рази на тиждень варто готувати рибу;
-додавайте до меню бобові та горіхи-це джерело поживних речовин та вітамінів;
-овочі, для прикладу, не містять великої кількості калорій (за винятком крохмальних — картоплі тощо), мають високий вміст харчових волокон, вітамінів, мінералів і біофлавоноїдів. Саме тому рекомендується вживати 4–5 порцій овочів на день, а також 2 порції фруктів на добу;
-здорове харчування також передбачає зменшення кількості солі та цукру в раціоні.
Пам’ятайте, що здоровий сніданок може покращити когнітивні функції дитини та її настрій. Мотивуйте дітей харчуватися здорово!
Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства
Жмеринського районного управління Головного управління
Держпродспоживслужби у Вінницькій області
Поділитись
Дізнайтеся також
10/11/2025
Що таке послуга раннього втручання і чому вона критично важлива для тисяч українських родин?
29/10/2025
До уваги власників трьох і більше корів
29/10/2025
Правила зберігання домашньої консервації
Усі новини